Fifth Column Design Studio | Vadodara | National War Memorial, New Delhi
Fifth Column in a Design Studio based out of Pratap Nagar, Vadodara (Baroda).
fifth, column, design, studio, architecture, architect, vadodara, baroda, india, ahmedabad, architects, gujarat, pratap, nagar
16315
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16315,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-9.1.2.1515649107,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive
 

National War Memorial, New Delhi

Category
Architecture
About This Project

 

The memorial is envisaged as a journey into the time, a walk into the landscape, where one passes by the memories of the war of our nation. The memorial landscape formulates a new threshold at an urban scale between the busy vehicular road and the silent hexagon gardens. The memorial emerges out almost an extension to the link of the proposed war museum. While the memorial landscape is placed at the outer edge, it concentrates it respect on the India Gate and Chattri. And making the grounds free of any built.

 

The memorial path forms an arc which connects the two sections of the larger hexagon in a playful manner. While moving away from the rigid street pattern in form of hexagon in the context, the intervention challenges the notion of urban form and concentrates on the spatial quality of the space within. The Proposal creates a buffer for the grounds, while engaging public activities along it. The memorial as a path in time of various wars is a defined directional walk, yet this path is provided with several pauses and breaks for it to be more porous to the grounds as well as to the road edge.

 

The memorial walk emerges out from the public realm of the street edge and expands itself to pull in the public commuters. Presence of various functions such as a visitor’s (tourist) centre, public services, exhibition galleries, cafeterias generates a-life space for the city. The landscape of the memorial intrigues the commuter to go through a certain experience with the changes in the nature of the spatial quality of the space as well as textures. Parts of the journey are specifically made slightly difficult to pass through reminding the visitor the efforts of the war soldiers, the textures and the materials throughout the journey adds in the experiential quality of the walk. The proposed walks comprise of ramps and staircases which leads one to the sub-terrain courtyards which are the gallery spaces for the exhibition of the war murals and scenarios, while the walk also generates larger gathering spaces for the public congregation and gatherings. Keeping all the walls below the 1.5-meter mark makes the intervention fairly invisible. Due respect is saluted to all the war martyrs by casting their names in the concrete in the respective timeline of wars, individual wars are confined to the courtyards and a congregation space is formed as well. The memorial is envisaged a journey of emotions of pride, glory, honour to that of grief, loss and void. The journey of these emotions ends in the large void which allows the visitor to contemplate the emotions within. The void here is the space of ‘nothingness’, a space that philosophically is silent after the war. This void questions the value of the war at a humane scale while being representative of a war ground or a soldier’s heart towards the war.

 

Architects – Abhay Panchasara / Arjun Sara

Renders – Arjun Sara