Fifth Column | Wapcos Office Building – New Delhi
15864
single,single-portfolio_page,postid-15864,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive
 

Wapcos Office Building – New Delhi

Category
Architecture
About This Project

SITE ANALYSIS –

Located on the Mansingh road, the site for the new office building lies in an esteemed and priviledged district of new delhi, better known as lutyens’ delhi.

Lutyens’ Delhi is named after the British architect Edwin Lutyens (1869–1944), who lead the architectural design and building when India was part of the British Empire in the 1920s and 1930’s .

Like the rest of the district the avenue approaching the site is covered by dense trees on both the sides of the road.

There are no major trees in the site except on the periphery which gives us an advantage to utilize the building footprint as freely as possible.

The site not being orthogonal/rather broken in two sets with a small neck challenges the building diagram.

CLIMATE STUDY –

DELHI, INDIA

THE CLIMATE OF DELHI BEING HOT AND DRY RESULTS IN CONDITION OF BOTH EXTREME SUMMERS AND EXTREME WINTERS. THE RAINFALL OF DELHI IS MODERATE.

THE BIGGEST CHALLENGE THAT THE BUILDING SITE FACES IS THE EXTREME WEST SUN OF THE AFTERNOON ON THE FACE OF THE BUILDING.
THE SHADOW STUDY OF THE BUILDING MASS SHOWS DARK AND LONG SHADOWS ON THE EAST.
APPROACH TO CUT ON THE WEST SUN.
1. GREEN SKIN OVER THE BUILDING.

2.THERMAL MASS AS A PROTECTION.

APART FROM THE CONVENTIONAL METHOD OF RAIN WATER HARVESTING, THIS WATER ALSO REPLENISHES THE SKIN VEGETATION, KEEPING THE TEMPERATURE OF THE FACE OF THE BUILDING ALWAYS LOW.

ARCHITECTURAL / SUSTAINABLE BUILDING APPROACH –

OFFICE GRID
THE SITE NOT BEING OF A TYPICAL RECTILINEAR SHAPE, CHALLENGES THE BUILDING DIAGRAM. UNDER THIS THE IDEA IS TO ACHIEVE METERS DOUBLE GRID FOR THE OFFICE BUILDING.

THIS RESULTS IN BETTER SPACE ARRANGEMENTS – OFFICE MODULAR FURNITURE BEING IN THE RESECTIVE DIMENSIONS. BELOW STILTS PARKING GETS FAIRLY ORGNIZED.

THE BUILDING DIAGRAM.
THE DIAGRAM AS SEEN IS SIMPLE OFFICE BUILDINGS PROTECTED BY MASS ON THE WEST SIDE FROM THE HARSH SUN, WHILE THE ENTRY TO BOTH THE BUILDING BLOCKS TO BE IN THE CENTER.

THE VEHICULAR APPROACH OF THE BUILDING IS KEPT UNIDIRECTIONAL TO ENTER AND EXIT THE BUILDING.

SUSTAINAIBILITY

THE BUILDING TAKES INTO CONSIDERTION OF ALL REQUIREMENTS ABOVE GRIHA .