Fifth Column | Adventz Plaza, Housing Project, Delhi
15764
single,single-portfolio_page,postid-15764,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive
 

Adventz Plaza, Housing Project, Delhi

Category
Architecture
About This Project

Urban issue – Joining the green patches

The site for the project housed a large green patch of the Roshanara garden on one side and the surrendered open land to DDA on the other side expected to remain green. The initial impression of the urban landscape was to join these two patches to create a larger micro-climate for the site. The approach to enclose this patch of green with built mass, to formulate a central park as well as create a protected shaded garden is pitched.

Modulation of the built form

The context, Kamalanagar is adjacent to the old city of Delhi and is of majorly a semi-commercial urban fabric. The built mass in around this area ranges from two-four floors on an average. An humane approach towards this is to modulate the built mass into parts that gradually rises up towards the greener edge of the site (Roshanara Garden), to subdue to height of the mass as well as opening out the view to the garden for more units at the same time.